auteur: Theo Labrujere

Harm Plenter: Alphonse Stengelin

Dat Plenter veel belangstelling had voor schilderkunst en kunstschilders weet iedereen die ooit met hem heeft gesproken. Onder die kunstschilders nam Alphonse Stengelin, die vanaf 1876 in Hooghalen werkte, een heel bijzondere plaats in. Er ontstonden goede contacten en vriendschapsbanden met de zoon en de kleinzoon van de schilder, beiden wonende in Genève. J.A. Bodewes wijdde er een hoofdstuk aan in zijn boek Rondblikken. Van Bommen Berend tot Groninger bier, 1980. Een citaat:

"Honderd jaar geleden streek de toen 27 jaar oude schilder Alphons Stengelin in het Drentse Hooghalen neer. Dit dorp heeft hem zijn hele leven geboeid, want hij vond Hooghalen 'het mooist van Nederland'. Alphons Stengelin was in 1852 nabij Lyon geboren. Hij is van Zwitserse afkomst en werd in Frankrijk opgevoed.

Hooghalen was omstreeks de eeuwwisseling erg in trek bij kunstschilders, die inspiratie opdeden in het fraaie natuurgebied, tussen de korenvelden, de rietgedekte huizen en de schilderachtige weggetjes van dit al erg oude dorp. Ook kunstenaars als R. Dozy en L. Roessingh kwamen er veel.

(...) Naderhand is er een straat in Hooghalen naar deze kunstschilder vernoemd. In deze straat - Stengelinstraat 8 - woont de heer H. Plenter die zich verdiept heeft in kunst en geschiedenis in het algemeen en een studie heeft gemaakt over de kunstenaar Stengelin. Hij verzorgde voordrachtsavonden met dia's over Stengelin, omdat hij van oordeel is dat de jongeren en nieuwingekomenen in dit dorp tussen Assen en Beilen te weinig bekend zijn met interessante facetten uit de geschiedenis van hun woonplaats. "

Alphonse Stengelin: molen in Hooghalen

Alphonse Stengelin: molen in Hooghalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Barbertje moet hangen !! (24-01-08)

In het januarinummer van het tijdschrift van de Historische Vereniging Gemeente Beilen, publiceert Cees van Dijk de resultaten van zijn onderzoek naar een tijdelijk publicatieverbod voor Harm Plenter. De affaire Nijkeuter krijgt een staartje...


Website gestart

Deze website is gestart op 15 oktober 2007

Vergeten historie

Zijn er mensen met foto's, anekdotes of herinneringen over Harm Plenter? Laat het ons weten, stuur een mailtje naar: info @ harmplenter punt nl