auteur: Theo Labrujere

Harm Plenter: dochter Beate (1939 - 2013)

Beate Gerda Plenter werd in 1939 geboren in Hooghalen, vertrok als zeventienjarige naar Den Haag, en keerde pas in 1970 terug naar Drenthe, waar ze jarenlang werkte als mbo-docent drama en omgangskunde op De Oldemaaten in Meppel. Na haar vervroegde pensionering schreef ze begeleidingsboeken voor docenten en startte ze in 2003 de website Plenty Onderwijskracht Online: een pedagogisch-didactische vraagbaak voor docenten en scholen. Na het overlijden van haar vader (Harm Plenter, 1986) begon ze met het schrijven in het Drents. Ze werd veelvuldig gepubliceerd in de tijdschriften Roet, Oeze Volk/Maandewark, en het tijdschrift van de Historische Vereniging van de gemeente Beilen. In 2000 verscheen in samenwerking met Miny Hofsteenge Marinus Moessie en aandere vertellegies (Servo te Assen). In 2007 kwam Hooghalen, dorp van mijn jeugd op de markt. Het boekje geeft een beeld van Hooghalen aan de hand van Plenter's herinneringen en interviews met dorpsgenoten. De belevenissen in de Tweede Wereldoorlog vormen hierin een terugkerend thema (Klencke Pers te Emmen). Bij toneeluitgeverij Vink verscheen in 2009 Lichte gevallen, een eenakter die in het dialect kan worden gespeeld. In 2010 verschijnt de in eigen beheer uitgegeven historische roman Gijsbertha's adel (boekscout.nl). Ook won zij in dat jaar met het verhaal Winter van 47 de eerste prijs in een schrijfwedstrijd van het Huus van de Taol. In 2012 droeg Plenter bij aan de bundel Vörst. Kerst- en midwinterverhalen met het verhaal Welkom met de Kerst. Beate Plenter overleed in Meppel op 31 juli 2013.

Publicaties Beate Plenter in eigen beheer

 

Overige publicaties van Beate Plenter

Van Beate Plenter zijn bij andere uitgevers de volgende publicaties verschenen:

 

Westerborkpad: wandelen in spoor Jodenvervolging

In het kader van de Nationale Herdenking op 4 mei werkt Beate in 2008 (?) mee aan de uitzending van de Radio Nederland Wereldomroep over Het Westerborkpad, een initiatief van Jan Dokter. routemarkering WesterborkpadDit pad voert langs onderduikadressen, begraafplaatsen en herdenkingsmonumenten tussen Amsterdam en Kamp Westerbork, en moet bijdragen aan het doorgeven van herinneringen. Het pad van Jan Dokter is nu een officieel Lange Afstands Wandelpad. De route is nauwkeurig beschreven in een bijbehorend boekje en onderweg gemarkeerd door een rood met blauwe sticker met een prikkeldraadsymbool.

Op de pagina van de Wereldomroep wordt Beate door verslaggeefster Belinda van Steijn geciteerd:
Beate Plenter woonde tijdens de oorlog in Hooghalen en speelde bij de sloten langs het spoor. Ze heeft de 'speciale treinen' niet vaak gezien. Behalve die ene keer:

'Ik zag honderden mensen uitstappen. Voorop liep een vrouw met twee kleine kinderen aan de hand. Pas later besefte ik dat ìk een gelukkig kind was, maar kinderen een paar kilometer verderop in gevaar waren.'

's Avonds in bed zag Beate de zoeklichten van het kamp over hun huis trekken. De tussenpozen waren heel kort. 'Te kort om te vluchten', zegt ze.

De treinen kwamen niet alleen aan in Hooghalen. Iedere dinsdag vertrok er ook een trein, naar de vernietigingskampen. Beate herinnert zich de dorpsbewoonster die bij het spoor woonde. Nadat ze een jongetje vanuit de trein haar naam had horen roepen, deed ze op dinsdag de gordijnen dicht.

(De herinnering van mijn moeder aan dit voorval is nauwkeuriger dan hier beschreven wordt, maar hier laten we het maar bij [Theo - redactie])

 

Interview met Beate over Westerbork

Het interviewtje van Belinda van Steijn met Beate begint op ongeveer 10 minuten (Tip: je kunt met de muis in het balkje klikken om de mp3 verderop te laten starten)

 

Expositie in Diaconessenhuis Meppel, met Roelien Schipper

In 2011 schrijft Beate gedichten bij een reeks schilderwerken van Roelien Schipper ten behoeve van een expositie in het Dicaonessenhuis van Meppel. De expositie met de titel "De kracht van hoop en fantasie" was in de maanden juli, augustus en september te bezichtigen.

 

expositie diaconnessenhuis meppel (2011): de kracht van hoop en fantasie, beate plenter en roelien schipper

 

Al ben ik sierlijk als een vogel
als een vol bloeiende roos.

Een onstuimig kronkelende SCHUIMENDE borrelende RIVIER met donker water.

Dat ook.

 

Nieuws

Barbertje moet hangen !! (24-01-08)

In het januarinummer van het tijdschrift van de Historische Vereniging Gemeente Beilen, publiceert Cees van Dijk de resultaten van zijn onderzoek naar een tijdelijk publicatieverbod voor Harm Plenter. De affaire Nijkeuter krijgt een staartje...


Website gestart

Deze website is gestart op 15 oktober 2007

Vergeten historie

Zijn er mensen met foto's, anekdotes of herinneringen over Harm Plenter? Laat het ons weten, stuur een mailtje naar: info @ harmplenter punt nl